Frużelina z borówek amerykańskich
Frużelina z borówek to idealny sposób na pyszne owoce, jako zdrowy dodatek do lodów, deserów i ciast. To owoce w żelu, które swoim wyglądem przypominają gęsty kisiel lub rzadszą galaretkę. Można je przygotować na dwa sposoby, czyli przy pomocy żelatyny lub z dodatkiem mąki kartoflanej. Tym razem frużelinę zrobiłam na bazie mąki ziemniaczanej, bo nas sos jest gotowy od razu i nie musimy czekać, aż ostygnie i stężeje.
Frużelina z borówek
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g borówek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Borówki płuczemy i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Odlewamy cały płyn i odstawiamy do wystudzenia. Wsypujemy do niego mąkę, dokładnie mieszamy i wlewamy do borówek. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Czy borówka może być mrożona?
OdpowiedzUsuńTak, tylko płynu może być nieco więcej.
UsuńTroszkę to niepotrzebnie skomplikowane z tym studzeniem, żeby dodac mąkę ziemniaczaną. Te 1,5 łyżki rozpuści się w takiej samej prawie ilości wody i mozna je po troszku wprowadzić do jagód.
UsuńUzupełniłabym przepis o sposób zakonserwowania frużeliny w słoikach.
Ładna stronka! :)
Pozdrawiam - Rosa
.
Czy mozna pominąć cukier?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie można, pytanie tylko czy borówki będą wystarczająco słodkie? Dałabym też mniej soku z cytryny
UsuńSoku z cytryny za dużo,frużelina wyszła kwaśna i zamiast smaku borówek czuć smak cytryny....
OdpowiedzUsuńWidocznie owoce były mało słodkie, albo ogromna cytryna. Wg mnie te proporcje są idealne
Usuńmożna pasteryzować?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli chcemy mieć słoiki na zimę.
Usuń