Jabłkowe pancakes z sosem czekoladowym
Pancaksy, pancakes, czy też pankejki, to amerykańska odmiana naszych placków, które powstają z gęstego jak śmietana ciasta naleśnikowego. To idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też deser. Mogą być podawane na ciepło i na zimno.
Dziś moje placuszki są mocno owocowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam aż trzech rodzajów owoców: czerwonych porzeczek, borówek amerykańskich i moich ulubionych Jabłek Grójeckich.
Zapytacie gdzie się schowały jabłka, bo nie widać, aby pankejki były nimi posypane? Rozwiązanie tej tajemnicy znajdziecie poniżej w przepisie na jabłkowe pancakes z sosem czekoladowym.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie:
Dziś moje placuszki są mocno owocowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam aż trzech rodzajów owoców: czerwonych porzeczek, borówek amerykańskich i moich ulubionych Jabłek Grójeckich.
Zapytacie gdzie się schowały jabłka, bo nie widać, aby pankejki były nimi posypane? Rozwiązanie tej tajemnicy znajdziecie poniżej w przepisie na jabłkowe pancakes z sosem czekoladowym.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie:
- jabłkowe smoothie bowl z truskawkami
- grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową
- jabłkowa zupa krem z chrzanem
- sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami
- dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym
- owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym
- pudding chia z pieczonym jabłkiem
- chłodnik jablkowy z cynamonem
Region grójecki powszechnie nazywany jest "Największym Sadem Europy". Historia sadownictwa w tym regionie jest bardzo długa i sięga połowy XVI w., kiedy to królowa Bona, otrzymawszy ogromne połacie ziemi, przeznaczyła je pod plantacje drzew owocowych, w szczególności jabłoni. "Jabłka z Grójca" przez kolejne stulecia dostarczane były na królewskie stoły, a kultura sadownicza prężnie się rozwijała. Szczególne zasłużyli się dla niej duchowni: Roch Wójcicki z Belska, ks. Niedźwiecki z Łęczeszyc, Stefan Regulski z Goszczyna. W 1918 r. za sprawą Jana Cieślaka w Podgórzycach powstała pierwsza w Polsce przechowywalnia owoców. Po II wojnie światowej powołano Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa i w Nowej Wsi założono Zakład Doświadczalny Instytutu jako wzorcowe gospodarstwo upraw. Obecnie na terenie grójecczyzny uprawia się sady karłowe, które dostarczają ok 40% krajowych upraw. Warto dodać, że w niektórych gminach ich intensywność sięga nawet 70%.
Badania pokazują (ankiety, badania marketingowe), że Grójec - i gminy ościenne - rozpoznawane są jako zagłębie sadownictwa, to wciąż zbyt mała jest rozpoznawalność marki "Jabłka Grójeckie" z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, jako produktu regionalnego, tradycyjnego.
Dzięki zaangażowaniu władz Stowarzyszenia w 2011 r. Jabłka
Grójeckie zostały zarejestrowane w systemie Chronionego Oznaczenia
Geograficznego.
Obecnie Stowarzyszenie Sady Grójeckie zrzesza ponad 500 producentów posiadających prawo do znakowania swoich jabłek unijnym znakiem ChOG.
Obecnie Stowarzyszenie Sady Grójeckie zrzesza ponad 500 producentów posiadających prawo do znakowania swoich jabłek unijnym znakiem ChOG.
Certyfikowane Jabłka Grójeckie
- są dziedzictwem regionalnym Mazowsza, dumą regionu i kraju
- są inne niż produkty masowe (tylko klasa premium i ekstra I)
- posiadają gwarancję wysokiej jakości
- podlegają surowym przepisom produkcji i kontroli
- mają bogatą, udokumentowaną historię
- są inne niż produkty masowe (tylko klasa premium i ekstra I)
- posiadają gwarancję wysokiej jakości
- podlegają surowym przepisom produkcji i kontroli
- mają bogatą, udokumentowaną historię
Jabłkowe pancakes z sosem czekoladowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
Ciasto:
- 2 Jabłka Grójeckie Jonaprince
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 375 ml mleka
- 2 jajka
- 65 g oleju
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 6 łyżeczek mleka
Dodatkowo:
- owoce do przybrania
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, wlewamy pół szklanki mleka i blendujemy na gładka masę. Następnie dodajemy pozostałe mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i resztę składników na ciasto. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do połączenia się składników.
Teraz przygotowujemy sos.
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka
z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego
wrzucamy pokrojoną w kawałki czekoladę). Dodajemy mleko i masło. Wszystko dokładnie mieszamy
do połączenia się składników.
Naczynie zdejmujemy z
garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia. Im zimniejszy
będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.
Placki smażymy na suchej patelni, wylewając po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy z jednej strony, aż do uzyskania złotego koloru, a następnie przekładamy na drugą.
Placuszki podajemy polane sosem czekoladowym i posypane owocami.
Placuszki podajemy polane sosem czekoladowym i posypane owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz