Tarator, czyli ogórkowy chłodnik

zielona-zupa-w-misce

Za oknem ciągle upalne i piękne polskie lato, pora więc na danie, które nas orzeźwi i ochłodzi. I taki jest właśnie tarator, czyli ogórkowy chłodnik, który swój rodowód ma w kuchni bułgarskiej. Został przygotowany na bazie gęstego jogurtu greckiego świeżych zielonych ogórków. A w środku także czosnek, koperek, orzechy i nieco oliwy z oliwek. Pysznie! Tarator, to obok chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho moja ukochana zupy na upalny czas. Robi się ją w dosłownie w kilka chwil.

Na blogu znajdziecie także sporo przepisów na inne zupy na zimno:

Tarator, czyli ogórkowy chłodnik




Tarator, czyli ogórkowy chłodnik

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 2 długie zielone ogórki (ok. 700 g)
  • 400 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/ 2 pęczka koperku
  • świeże listki mięty
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • garść włoskich orzechów





Wykonanie:
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Ogórki, czosnek, jogurt, oliwę umieszczamy w blenderze i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy sola i sokiem z cytryny.
Koperek i mięte siekamy i posypujemy nimi chłodnik.



Komentarze