Tarator, czyli ogórkowy chłodnik
Za oknem ciągle upalne i piękne polskie lato, pora więc na danie, które nas orzeźwi i ochłodzi. I taki jest właśnie tarator, czyli ogórkowy chłodnik, który swój rodowód ma w kuchni bułgarskiej. Został przygotowany na bazie gęstego jogurtu greckiego świeżych zielonych ogórków. A w środku także czosnek, koperek, orzechy i nieco oliwy z oliwek. Pysznie! Tarator, to obok chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho moja ukochana zupy na upalny czas. Robi się ją w dosłownie w kilka chwil.
Na blogu znajdziecie także sporo przepisów na inne zupy na zimno:
- Chłodnik kokosowo-jabłkowy
- Chłodnik jabłkowy z cynamonem
- Chłodnik z kiszoną botwinką
- Chłodnik z jarmużem
- Chłodnik z cielęciną
- Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem
- Chłodnik
- Gazpacho z pieczoną papryką
- Chłodnik z pieczonych buraków z fetą
- Chłodnik z pieczonych buraków
- Szpinakowy chłodnik
- Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym
- Chłodnik: pomidory ogórek
- Gazpacho, hiszpański chłodnik
- Zielony chłodnik z fetą
- Chłodnik ogórkowy
- Chłodnik pomidorowy
- Chłodnik litewski
Tarator, czyli ogórkowy chłodnik |
Tarator, czyli ogórkowy chłodnik
Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:
- 2 długie zielone ogórki (ok. 700 g)
- 400 g naturalnego jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1/ 2 pęczka koperku
- świeże listki mięty
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- garść włoskich orzechów
Wykonanie:
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Ogórki, czosnek, jogurt, oliwę umieszczamy w blenderze i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy sola i sokiem z cytryny.
Koperek i mięte siekamy i posypujemy nimi chłodnik.
Komentarze
Prześlij komentarz