Cukinia tikka masala z tofu
I oto nastał czas na pyszne i rozgrzewające dania z warzywami w roli głównej. Tym razem bohaterką jest cukinia, czyli jesienna królowa. Serdecznie zapraszam Was na cukinię tikka masala z tofu, czyli pyszne danko wywodzące się z kuchni indyjskiej. Jest aromatyczne i pełne przypraw i kolorów, czyli tak jak powinno być w tej kuchni.
Gotową pastę tikka masala kupicie w każdym większym markecie, dostępna też jest mieszanka przypraw pod tą samą nazwą, ale ja osobiście uważam, że pasta jest zdecydowanie bardziej aromatyczna. Przyjrzyjcie się też etykietce na słoiku i wybierzcie tę, która ma tylko naturalne składniki, bez żadnych ulepszaczy.
A do tego własnoręcznie zrobione chlebki naan. Jest pysznie i bardzo aromatycznie.
Wpadajcie po przepis!
Cukinia tikka masala z tofu
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki pasty tikka masala
- 1 puszka pokrojowych pomidorów pelati
- sól
- 1 średnia cukinia
- 1 kawałek tofu, ok. 10 cm
- olej do smażenia
- listki kolendry
Wykonanie:
Czosnek i cebulę obieramy, czosnek kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Imbir skrobiemy łyżeczką i drobno siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę. Tofu kroimy w grubą kostkę.
Na patelni szklimy czosnek i cebulę, dodajemy imbir i smażymy prze 2-3 minuty. Następnie dodajemy pastę i pomidory, dokładnie wszystko mieszamy i wrzucamy pokrojoną cukinię oraz tofu. Wszystko dusimy razem przez około 5 minut. Cukinia powinna zostać al dente.
Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.
Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz