Krem z pieczonej dyni i marchewki
Dyniowe szaleństwo wciąż trwa! Jesień to taki czas, kiedy to warzywo smakuje najlepiej. W sklepach, na bazarach i targach kuszą nas przepiękne dynie w różnych kształtach, rozmiarach, kolorach i odmianach. Jednak ja zdecydowanie pałam miłością pierwszą i niewinną do mojej ukochanej Hokkaido. Jest pyszna po upieczeniu, ma piękny kolor i wspaniały smak. Po zmiksowaniu powstaje z niej gęsta i aksamitna zupa. dziś zapraszam Was na krem z dyni i marchewki z dodatkiem cebuli i mleczka kokosowego. Wszystkie warzywa najpierw upiekłam, zupa wyszła obłędna!
Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne jesienne zupy krem:
- Zupa krem z pieczonej marchewki
- Zupa krem z topinambura
- Zupa krem serowo-kalafiorowa
- Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym
- Krem z papryki z chorizo
- Zupa-krem z pasternakiem
- Aksamitny krem z selera
- Zupa-krem z pieczonej dyni, batatów i mleka kokosowego
Krem z pieczonej dyni i marchewki
Czas przygotowywania: 40 minut
Składniki:
- 100 g marchewki
- 500 g pieczonej dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- ok. szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- chili w proszku
- uprażone pestki dyni
Wykonanie:
Dynie pieczemy zgodnie z podlinkowanym powyżej przepisem, z tym, że dorzucamy do niej także obrane i przekrojone na pół cebulę i marchewkę.
Gdy warzywa będą już upieczone przekładamy je do blendera. Wlewamy mleczko i wrzucamy obrane i posiekane czosnek oraz imbir. Wszystko dokładnie blendujemy wlewając stopniowo bulion. Jego ilość jest zależna od tego jak gęsty lubicie krem z dyni. W razie potrzeby jego ilość można zwiększyć. Na koniec zupę doprawiamy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Zupę podajemy posypaną pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz