Roladki z indyka w sosie grzybowym
Delikatny drób, w tym przypadku indyk i aromatyczne leśne grzyby, to duet wprost idealny, który wspaniale się równoważy smakowo. Możemy go uzupełnić Waszą ulubioną kaszą, makaronem lub ziemniakami i będziemy mieli na stole pyszny i sycący jesienny obiad.
Roladki z indyka w sosie grzybowym to danie na wskroś grzybowe. W mięsnych roladkach znajdziecie farsz przygotowany na bazie suszonych podgrzybków z dodatkiem cebuli i świeżego szpinaku. Natomiast sos został zrobiony na bazie całych i dorodnych podgrzybków. A ponieważ w mojej kuchni nic się nie marnuje, jako płyn do sosu wykorzystałam wywar z ugotowanych do roladek suszonych grzybów.
Serdecznie zapraszam po przepis wszystkich amatorów prostych i smacznych dań, nie tylko grzybowych wielbicieli!
Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 8 sznycli z indyka (720 g)
- 1 czerwona cebula
- klarowane masło do smażenia
- 40 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby
- 3 garści listków baby szpinaku
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
Sos grzybowy:
- wywar z ugotowanych suszonych grzybów
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 1 czerwona posiekana cebula
- 500 g podgrzybków całych mrożonych Leśne Skarby
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- świeży tymianek
Wykonanie:
Mrożone podgrzybki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia.
Suszone
grzyby zalewamy zimną wodą (ok. szklanki) i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia.
Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar
powstały podczas gotowania grzybów wykorzystamy do przygotowania sosu. Ugotowane grzyby lekko
siekamy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym
maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby, solimy, pieprzymy i smażymy
razem przez 3-4 minuty.
Każdy kawałek mięsa delikatnie rozklepujemy. Oprószamy sola i pieprzem,układamy na najpierw listki szpinaku, apotem farsz grzybowy. Zwijamy i zabezpieczamy wykałaczka. Układamy w naczyniu do pieczenia, delikatnie skrapiamy oliwą i wlewamy 2-3 łyżki wody. Naczynie przykrywamy i pieczemy mięso w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie, w ten sposób mięso się ładnie przyrumieni.
W międzyczasie przygotujemy sos. Do garnka wlewamy wywar z gotowanych grzybów, dodajemy śmietanę, cebulę i wrzucamy rozmrożone podgrzybki. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy przyprawy, po czym dokładnie mieszamy.
Roladki podajemy razem z sosem, a wszystko posypujemy listkami tymianku.Każdy kawałek mięsa delikatnie rozklepujemy. Oprószamy sola i pieprzem,układamy na najpierw listki szpinaku, apotem farsz grzybowy. Zwijamy i zabezpieczamy wykałaczka. Układamy w naczyniu do pieczenia, delikatnie skrapiamy oliwą i wlewamy 2-3 łyżki wody. Naczynie przykrywamy i pieczemy mięso w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie, w ten sposób mięso się ładnie przyrumieni.
W międzyczasie przygotujemy sos. Do garnka wlewamy wywar z gotowanych grzybów, dodajemy śmietanę, cebulę i wrzucamy rozmrożone podgrzybki. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy przyprawy, po czym dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz