Dyniowe gofry


Sezon na dynie w pełni, więc dziś mam dla Ciebie przepis  na dyniowe gofry. W weekend zebrałam moje dyniowe plony z ogródka, teraz trzeba ją wykorzystać w kuchni 💓.

Gofry to fajny pomysł zarówno na słodkie, jak i na wytrawne danie. Jeśli planujesz wykorzystać je na słono, nie dodawaj do nich cukru pudru, który jest podany składnikach.

Do wszystkich dań z dyni zawsze wykorzystuję pieczona dynię. Uważam, ze ma ona zdecydowanie więcej smaku, niż gotowana czy surowa dynia. Tutaj znajdziesz przepis, jak ją upiec → pieczona dynia. Ja zawsze piekę większą ilość dyni i potem ją mrożę, albo w plastrach, albo już w postaci puree.




Dyniowe gofry

Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 ml wody
  • 180 ml mleka
  • 180 g puree z pieczonej dyni
  • 2 jajka
  •  szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru pudru



Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na gofry dokładnie zmiksuj w misce. 
  • Odstaw na 30 minut. 
  • Rozgrzej gofrownicę, delikatnie posmaruj ją olejem.
  • Wlej po 2-3 łyżki ciasta na każdego gofra. 
  • Piecz, aż będą rumiane z obydwu stron.



Komentarze