Dyniowe gofry
Sezon na dynie w pełni, więc dziś mam dla Ciebie przepis na dyniowe gofry. W weekend zebrałam moje dyniowe plony z ogródka, teraz trzeba ją wykorzystać w kuchni 💓.
Gofry to fajny pomysł zarówno na słodkie, jak i na wytrawne danie. Jeśli planujesz wykorzystać je na słono, nie dodawaj do nich cukru pudru, który jest podany składnikach.
Do wszystkich dań z dyni zawsze wykorzystuję pieczona dynię. Uważam, ze ma ona zdecydowanie więcej smaku, niż gotowana czy surowa dynia. Tutaj znajdziesz przepis, jak ją upiec → pieczona dynia. Ja zawsze piekę większą ilość dyni i potem ją mrożę, albo w plastrach, albo już w postaci puree.
Dyniowe gofry
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 75 ml wody
- 180 ml mleka
- 180 g puree z pieczonej dyni
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na gofry dokładnie zmiksuj w misce.
- Odstaw na 30 minut.
- Rozgrzej gofrownicę, delikatnie posmaruj ją olejem.
- Wlej po 2-3 łyżki ciasta na każdego gofra.
- Piecz, aż będą rumiane z obydwu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz