Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie
Mknąc przez podlaską krainę - naszym celem jest tym razem Plutycze 6, dom do wynajęcia - napotykamy na spory żwirowy parking i niepozorną drewnianą chatę. Ale nasza wizyta tutaj nie jest wcale przypadkowa. Już wcześniej zrobiłam mały rekonesans i sprawdziłam gdzie można zjeść w okolicach Bielska Podlaskiego. I tak oto trafiliśmy do Kuchni Dobromil i powiem Wam, że warto było zboczyć nieco z trasy.
Tutaj też poczytacie o Podlasiu:
- Kuźnia pałacowa w Korczewie
- Cerkiew w Koterce
- Skit Odrynki, prawosławna pustelnia na Podlasiu
- Ziołowy Zakątek, czyli urokliwe Podlasie
- Dwór Zaścianek, magiczny wypoczynek na Podlasiu
- Dworek nad łąkami w Kiermusach
- Restauracja Carska w Białowieży
- Babushka w Hajnówce, pyszna kresowa kuchnia
- Śniadanie w Gospodzie pod Żubrem
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie
Lokal ten to drewniana swojska chata, kryta łupkiem i urządzona bez zbędnego zbytku i zadęcia. Z daleka robi niepozorne wrażenie. Po wejściu do środka naszą uwagę zwracają podwieszone do sufitu sita do mąki, tutaj wykorzystane jako lampy. Na ścianach wiszą różne regionalne dekoracje. Są dziergane na szydełku obrusy i makatki. Jest miło, ciepło i przytulnie. W sezonie można usiąść na zewnątrz przy drewnianych długich stołach. Dzieci znajdą tu mały plac zabaw i drewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy.
Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne domowe obiady.
Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne ruskie pierogi. To moje ulubione pierogi i ciężko jest mnie w tym temacie zaskoczyć, ale Dobromilowi się udało. Idealne miękkie ciasto, nie za grube, nie za cienkie, a w środku wspaniały farsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne.
Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika. Niebo w gębie!
Warto też wspomnieć, że serwują tu pyszną i dobrej jakości kawę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Możecie tu spróbować także smakowych piw z lokalnych browarów.
A na wynos nie zapomnijcie kupić sobie swojskiego domowego chleba na zakwasie, zagniatanego codziennie rano i wypiekanego oczywiście na miejscu!
Zdecydowanie przy kolejnej wizycie na Podlasiu zajrzę znowu do Dobromila, do czego i Was serdecznie zachęcam. Widziałam, że ich karta wzbogaciła się o nowe pyszne pozycje. Strasznie jestem ciekawa tych smaków.
Przed przyjazdem tutaj polecam Wam zerknąć w jakie dni i w jakich godzinach lokal jest czynny. Bedą się one różniły w zależności od pory roku.
Zdecydowanie przy kolejnej wizycie na Podlasiu zajrzę znowu do Dobromila, do czego i Was serdecznie zachęcam. Widziałam, że ich karta wzbogaciła się o nowe pyszne pozycje. Strasznie jestem ciekawa tych smaków.
Przed przyjazdem tutaj polecam Wam zerknąć w jakie dni i w jakich godzinach lokal jest czynny. Bedą się one różniły w zależności od pory roku.
Kuchnia Dobromil
Dobromil 12
17-100 Bielsk Podlaski
tel. 509 556 640
Zupa grzybowa |
Pielmieni |
Ruskie pierogi |
Pierogi z jagodami |
Komentarze
Prześlij komentarz