Muffiny marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jest pyszne, wilgotne, puchate, bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje! Czego chcieć więcej od domowego wypieku? Ano może tylko tego, żeby trochę zmienić jego formę czy też wygląd 😀 , czyli tym razem zapraszam Was na muffiny marchewkowe z orzechami. Babeczki możemy też polać lukrem, obsypać cukrowymi posypkami i będzie kolejna słodka świąteczna inspiracja.
Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne ciacho:
- Ciasto marchewkowe z kremem
- Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
- Ciasto marchewkowe z polewą
- Tort marchewkowo-piernikowy z kremem
Muffiny marchewkowe z orzechami
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 180 g brązowego cukru
- 1 spora marchewka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Wykonanie:
Jajka
mieszamy z cukrem w dużej misce. Dodajemy olej i mieszamy dalej.
Marchewkę ścieramy ma drobnej tarce, lekko odciskamy sok i wrzucamy do
miski, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą,
cynamonem i kardamonem. Stopniowo wsypujemy do miski z mokrymi
składnikami i dokładnie mieszamy do
połączenia się wszystkich składników.
Formę do muffinek natłuszczamy i oprószamy mąką, wylewamy na nią masę, układamy orzechy i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 20 minut, do suchego
patyczka.
Muffiny możemy też upiec w papierowych papilotkach.
Muffiny możemy też upiec w papierowych papilotkach.
Formę wyjmujemy z piekarnika i gdy lekko przestygnie wyjmujemy babeczki i studzimy je na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz