Pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami
Bakłażan, oczywiście tuż obok pysznej dyni, jest moim ulubionym jesiennym warzywem. Przyrządzam go na wiele sposobów: smażę, duszę, gotuję i piekę. Jest on idealnym kompanem mięsa, ale także wspaniale smakuje z innymi warzywami lub strączkami. Rewelacyjny duet tworzy wraz z dojrzałymi pomidorami. Jest przepyszny smażony, ale niestety bardzo mocno chłonie tłuszcz, więc tę formę obróbki staram się stosować niezbyt często.
Dziś zapraszam Was na pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a możemy je podawać i na zimno i na ciepło.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na bakłażana:
- Jesienna kasza bulgur z dynią i bakłażanem
- Faszerowany bakłażan z mozzarellą
- Pieczony bakłażan
- Pieczony bakłażan z zata'arem
- Zapiekany bakłażan z pęczakiem
- Pasta z bakłażana z papryką
- Bakłażan faszerowany z mięsem
- Bakłażan zapiekany z serkiem
- Pasta z bakłażana
- Grillowane bakłażany z fetą
- Roladki z grillowanego bakłażana
Pieczone bakłażany z kuskusem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 szklanka ugotowanej kaszki kuskus
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 dojrzałe pomidory
- 4 łyżki gęstego greckiego naturalnego jogurtu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bakłażany kroimy na pół i nacinamy je przy pomocy noża w kratkę. Delikatnie smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, bakłażan powinien być miękki.
W międzyczasie pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i odcedzamy na sitku. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. W misce mieszamy pomidory, czosnek i natkę, solimy i pieprzymy.
Na gorących bakłażanach kładziemy jogurt, kuskus i pomidory. Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz