Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe
Czy u Was też trwa już to świąteczne szaleństwo? Czy póki co jest cisza przed burzą? 😃. Jeśli jeszcze planujecie swoje bożonarodzeniowe menu to biegnę do Was z jeszcze jedną kulinarną inspiracją. Tym razem są to bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe. Są bardzo proste do zrobienia - jak ja lubię takie przepisy - przepyszne i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie wykorzystać Wasze ulubione foremki, u mnie tym razem padło na gwiazdki.
I koniecznie zaproście do pomocy dzieci!
Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka:
- Pyszne pierniczki last minut z lukrem
- Cytrusowe ciasteczka gwiazdki
- Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach
- Orzechowe ciasteczka choinki
- Pyszne pierniczki last minut z lukrem
- Kruche ciasteczka z bezą
- Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
- Świąteczne ciasteczka cynamonowe
- Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym
- Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread
- Chrupiące ciasteczka imbirowe
- Pierniczki lebkuchen
- Świąteczne markizy
- Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
- Pierniczki katarzynki
- Świąteczne gwiazdki pierniczki
- Lukrowane pierniczki
- Owsiane ciasteczka
- Zielone pierniczki choinki
- Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane
- Kruche piernikowe ciasteczka
- Piernikowe kolorowe gwiazdki
- Popękane czekoladowe ciasteczka
- Choinki z piernika
- Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 170 g cukru
- 45 g kakao
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 białka
- cukrowe dekoracje
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy gwiazdki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 15 minut.
pyszne te Twoje słodkości. I wyglądają tak uroczo!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
Usuń