Ciasto dyniowe z gruszkami
Uwielbiam sezonowość w mojej kuchni i na moim talerzu. Wtedy wraz z mijającymi porami roku za oknem, zmienia się także menu na moim stole. W kalendarzu ciągle gości jesień, więc królowa może być tylko jedna! To jest oczywiście dynia.
Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto dyniowe z gruszkami, a we wpisie poczytacie także o właściwościach dyni.
Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto dyniowe z gruszkami, a we wpisie poczytacie także o właściwościach dyni.
Na blogu znajdziecie kilka smakowitych przykładów na wykorzystanie dyni w ciastach:
- Sernik dyniowy
- Dyniowe ślimaczki drożdżowe
- Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą
- Ciasto z dynią, gruszką i figami
- Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy
- Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem
- Klasyczne dyniowe bułeczki
Ciasto dyniowe z gruszkami |
Parę słów o dyni
Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.
Dynia
jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty
barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i
jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych.
Beta-karoten jest przeciwutleniaczem i hamuje szkodliwe procesy
oksydacyjne, a także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.
Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z
bogatszych źródeł beta-karotenu. Pamiętajmy, że beta-karoten
jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego poddana
obróbce cieplnej dynia jest również dobrym źródłem prowitaminy
A.
Dodatkowo
jest niskokaloryczna i beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy,
dzięki czemu jest to dobre warzywo na odchudzanie, ponieważ
przyspiesza przemianę materii. Zawarte w niej substancje balastowe
przeciwdziałają także zaparciom i obniżają poziom cholesterolu.
Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny dyni jest wysoki i
wynosi 75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy.
Smakoszy
dyni nie będę przekonywać do odmiany Uchiki
Kuri z Wyspy Hokkaido, bo każdy doskonale ją zna. Ja lubię
też nową odmian Futsu
Black. Upiekłam ją, kolor ma mniej intensywny
niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją
ze skórką, jest mączysta i słodkawa.
W
sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od
nich wolę prawie bezobsługową dynię
bezłupinową Miranda.
Dynia
daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Tak naprawdę to można ja
dodać do każdego dania. Według mnie najlepiej sprawdzi się tu
upieczona dynia. Pieczona wspaniale smakuje na ciepło, taka
wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do
innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy
również zrobić pure, a następnie je zamrozić. Wtedy,
gdy już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć
się jej smakiem.
Z
dyni możemy przygotować zupę krem, możemy ją oddać do gulaszu,
do curry, do zapiekanki, do sałatki z makaronem czy też z kaszą.
Idealnie sprawdzi się jako farsz do wytrawnej tarty lub wierzch do
pizzy w duecie z serem feta. Dynia jest również wspaniałym
składnikiem dań na słodko. Zmiksowana z miodem będzie podstawą
smoothie lub jakiegoś deseru na zimno. Można ją wykorzystać jako
słodki farsz do kruchej tarty lub składnik ciasta drożdżowego czy
też ucieranego. Nasze wypieki zyskają wtedy nie tylko unikalny
smak, ale także wyjątkowy kolor.
Dziś
zapraszam Was na sezonowe ciasto, które upiekłam z dynią właśnie
i wykończyłam aromatyczną gruszką.
Ciasto dyniowe z gruszkami
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
- 250 g pieczonej dyni
- 3 jajka
- 50 g oleju
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- cukier puder
- 2-3 małe gruszki
Wykonanie:
W
jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki, mieszamy je.
Natomiast w drugiej umieszczamy suche i przesiane składniki. Zawartość
obu misek łączymy i wszystko dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto.
W międzyczasie gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy je na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może ulec zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
W międzyczasie gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy je na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może ulec zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut, a potem zdejmujemy obręcz.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz