Cytrusowe ciasteczka gwiazdki
Pyszne, chrupiące i z aromatyczną cytrusową nutką, takie są te ciasteczka gwiazdki, które upiekłam na święta. Teraz leżą w zamknięte w blaszanej puszcze, dobrze schowane przed oczami moich domowników, żeby nie zniknęły w tajemniczych okolicznościach 😊.
Cytrusowe ciasteczka gwiazdki są bajecznie proste do przygotowania, po prostu należy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, a potem pobawić się wycinanie ulubionych kształtów. Ja ozdobiłam je polewą czekoladową, ale można je też polać cytrynowym lukrem, a potem obsypać cukrowymi posypkami.
Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka:
- Pyszne pierniczki last minut z lukrem
- Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach
- Orzechowe ciasteczka choinki
- Pyszne pierniczki last minut z lukrem
- Kruche ciasteczka z bezą
- Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
- Świąteczne ciasteczka cynamonowe
- Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym
- Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread
- Chrupiące ciasteczka imbirowe
- Pierniczki lebkuchen
- Świąteczne markizy
- Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
- Pierniczki katarzynki
- Świąteczne gwiazdki pierniczki
- Lukrowane pierniczki
- Owsiane ciasteczka
- Zielone pierniczki choinki
- Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane
- Kruche piernikowe ciasteczka
- Piernikowe kolorowe gwiazdki
- Popękane czekoladowe ciasteczka
- Choinki z piernika
- Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi
Cytrusowe ciasteczka gwiazdki
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- starta skórka z jednej cytryna
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 100g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
- 20 g masła
Wykonanie:
Zimne masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, formując je w kulę Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy z niego gwiazdki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Składniki polewy umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy polewa zacznie gęstnieć polewamy nią gwiazdki.
Komentarze
Prześlij komentarz