Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny
Jesień i zima to najlepszy czas na rozgrzewającą domową nalewkę. A co najlepiej rozgrzewa? Oczywiście imbir. Imbirówka, to pyszna i aromatyczna nalewka z imbiru i cytryny. Kieliszeczek imbirówki będzie naszym idealnym kompanem w chłodny, mglisty jesienny lub mroźny zimowy dzień. Nie dość, że nas rozgrzeje, to poprawi też nastrój.
Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne domowe nalewki i likiery:
Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne domowe nalewki i likiery:
Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:- 2 cytryny
- 300 g świeżego imbiru
- 8 łyżek cukru
- 1 laska wanilii
- 250 ml spirytusu
- 250 ml wody
Wykonanie:
Cytryny bardzo dokładnie szorujemy i myjemy. Następnie kroimy je w pół plasterki. Imbir skrobiemy łyżeczką, kroimy w plasterki i wraz z cytryną wrzucamy do czystego i suchego słoika. Przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie ugniatamy cytryny i imbir, aby puściły sok. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wszystko zalewamy woda i spirytusem, wkładamy rozkrojoną laskę wanilii i mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemnie miejsce na miesiąc.
Po tym czasie nalewkę zlewamy do czystej i suchej butelki. Nalewkę możemy jeszcze odstawić na kilka miesięcy do dojrzewania.
Żebyśmy jeszcze razem mogły wypić:-) Pyszna:-)
OdpowiedzUsuńOch byłoby cudownie Marzenko <3
Usuń