Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny

zloty-plyn-w-szklanej-butelce

Jesień i zima to najlepszy czas na rozgrzewającą domową nalewkę. A co najlepiej rozgrzewa? Oczywiście imbir. Imbirówka, to pyszna i aromatyczna nalewka z imbiru i cytryny. Kieliszeczek imbirówki  będzie naszym idealnym kompanem w chłodny, mglisty jesienny lub mroźny zimowy dzień. Nie dość, że nas rozgrzeje, to poprawi też nastrój.

Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne domowe nalewki i likiery:


Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny     
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 2 cytryny
  • 300 g świeżego imbiru
  • 8 łyżek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wody



Wykonanie:
Cytryny bardzo dokładnie szorujemy i myjemy. Następnie kroimy je w pół plasterki. Imbir skrobiemy łyżeczką, kroimy w plasterki i wraz z cytryną wrzucamy do czystego i suchego słoika. Przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie ugniatamy cytryny i imbir, aby puściły sok. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wszystko zalewamy woda i spirytusem, wkładamy rozkrojoną laskę wanilii i mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemnie miejsce na miesiąc.
Po tym czasie nalewkę zlewamy do czystej i suchej butelki. Nalewkę możemy jeszcze odstawić na kilka miesięcy do dojrzewania.





Komentarze

Prześlij komentarz