Kapusta z grzybami i ciecierzycą
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Jak co roku zasiadamy wspólnie przy kuchennym stole i z kartką i długopisem w ręku ustalamy nasze świąteczne menu. Znajdą się w nim jak zawsze dania tradycyjne, które co roku pojawią się na naszym stole, oraz takie które przygotowuję eksperymentalnie, bo zaciekawił mnie ich smak, lub niecodzienne połączenie produktów.
I tak właśnie było z kapustą z grzybami i ciecierzycą. Wiadomo, że kapusty z grzybami nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole, ale tym razem pojawi się ona w nowej odsłonie. Kapustę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnym przepisem, a pod koniec gotowania dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę. To pyszna odmiana dla tego klasycznego świątecznego dania.
Jestem bardzo ciekawa u kogo w tym roku na wigilijnym stole pojawi się kapusta z grzybami i ciecierzycą?
Kapusta z grzybami i ciecierzycą
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 40 g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- 1 mała marchewka
- 200 g ciecierzycy ze słoika
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 małe listki laurowe
- sól
- czarny mielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz