Kapusta z grzybami i ciecierzycą

kapusta-z-ciecierzyca-w-misce

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Jak co roku zasiadamy wspólnie przy kuchennym stole i z kartką i długopisem w ręku ustalamy nasze świąteczne menu. Znajdą się w nim jak zawsze dania tradycyjne, które co roku pojawią  się na naszym stole, oraz takie które przygotowuję eksperymentalnie, bo zaciekawił mnie ich smak, lub niecodzienne połączenie produktów.

I tak właśnie było z kapustą z grzybami i ciecierzycą. Wiadomo, że kapusty z grzybami nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole, ale tym razem pojawi się ona w nowej odsłonie. Kapustę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnym przepisem, a pod koniec gotowania dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę. To pyszna odmiana dla tego klasycznego świątecznego dania. 

Jestem bardzo ciekawa u kogo w tym roku na wigilijnym stole pojawi się kapusta z grzybami i ciecierzycą?






Kapusta z grzybami i ciecierzycą
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • 1 mała marchewka
  • 200 g ciecierzycy ze słoika
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe listki laurowe 
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie

Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na noc lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy z grubsza posiekane grzyby, kapustę oraz startą na grubej tarce marchewkę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 30 minut. Jeśli płynu będzie zbyt mało, dolewamy nieco wody. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.





Komentarze