Makaron penne z pesto i cukinią
Makaron to zawsze idealna opcja na szybki obiad, a jeśli jeszcze mamy do niego pyszne pesto, jakieś warzywko to powstanie nam smakowite danie, nie tylko dla wegetarian. W lodówce miałam cukinię, pocięłam ja w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw, do tego czerwone pesto, dobra oliwa z oliwek i parmezan. Żyć nie umierać!
Makaron penne z pesto i cukinią jest bardzo prosty do przygotowania, zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut. Oczywiście możecie tutaj też użyć Waszego ulubionego makaronu. Każdy sprawdzi się wspaniale.
Makaron penne z pesto i cukinią
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu penne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki czerwonego pesto
- cukinia
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- pieprz
- świeże zioła
- świeżo starty parmezan
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty, aż cukinia delikatnie zmięknie.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z opisem producenta. Przy odcedzaniu zostawiamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, które wymieszamy z pesto i ugotowanym makaronem.
Następnie mieszamy makaron z warzywami, posypujemy ziołami i serem, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz