Makowiec japoński z jabłkiem
Nie wiedzieć czemu, do tej pory jakoś nie bardzo lubiłam się z makiem. Na blogu nie ma ani jednego przepisu z jego wykorzystaniem, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz, czyli lepiej późno, niż wcale 😃. U Karoliny z bloga Cake Caprice wypatrzyłam przepis na makowiec japoński i postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny, dodałam do niego jeszcze trochę bakalii. Wykorzystałam też gotową masę makową z puszki - pamiętajcie, aby sprawdzać zawartość masy na opakowaniu i wybierać tę, która ma najkrótszy skład, mało cukru i dużo maku.
- Ciasto marchewkowe z kremem
- Łatwy sernik piernikowy
- Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami
- Ciasto korzenne
- Keks piernikowy
- Sernik z żurawiną
- Ciasto rafaello dla leniwych
- Ciasto czekoladowo-buraczkowe
- Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli
- Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
- Sernik pomarańczowy
- Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą
- Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutą
Makowiec japoński z jabłkiem
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
Składniki:
- 110 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 425 g gotowej masy makowej z puszki
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko
- 2 garści rodzynek namoczonych w rumie
- 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej, ciągle miksując.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kaszę, mąkę, proszek, jabłko, rodzynki, skórkę pomarańczową i masę makową. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajmy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na termoobiegu przez około 45 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz