Miękkie pierniczki według Anny Starmach
I oto mamy grudzień! To jest ten czas, kiedy w naszych kuchniach dużo się dzieje. Planujemy świąteczne potrawy, myślimy o naszym menu i o tym czym poczęstujemy naszych bliskich. Dlatego dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na korzenne pierniczki. Gościły już u mnie w zeszłym roku i w tym będzie powtórka. Autorką przepisu jest Ania Starmach. Ciasto nie wymaga dojrzewania. Pierniczki są mięciutkie, pięknie rosną i cudownie pachną korzennymi przyprawami.
Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka:
- Orzechowe ciasteczka choinki
- Pyszne pierniczki last minut z lukrem
- Kruche ciasteczka z bezą
- Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
- Świąteczne ciasteczka cynamonowe
- Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym
- Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread
- Chrupiące ciasteczka imbirowe
- Pierniczki lebkuchen
- Świąteczne markizy
- Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
- Pierniczki katarzynki
- Świąteczne gwiazdki pierniczki
- Lukrowane pierniczki
- Owsiane ciasteczka
- Zielone pierniczki choinki
- Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane
- Kruche piernikowe ciasteczka
- Piernikowe kolorowe gwiazdki
- Popękane czekoladowe ciasteczka
- Choinki z piernika
- Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi
Miękkie pierniczki wg Anny Starmach
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 500 mąki pszennej
- 300 g miodu
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g przyprawy do piernika
Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy w sporej misce. Miód delikatnie podgrzewamy, przelewamy go do miski z sypkimi produktami. Następnie dodajemy miękkie masło i jajko. Wszystko dokładnie zagniatamy przy użyciu miksera. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki o grubości ok. 5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczone pierniczki studzimy i przechowujemy w blaszanej puszce lub szklanym słoju.
Śliczna foremka:) Pierniczki super:)
OdpowiedzUsuńNika, pięknie dziękuję :).
UsuńDlaczego wyszły mi twarde...��robiłam wszystko zgodnie z przepisem.Skusiło mnie to, że miały być miękkie.Cóż robić ? Zdążą zmięknąć?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć czemu wyszły twarde. Może były za cienkie?
UsuńProszę je włożyć do puszki z pokrojonym jabłkiem i szczelnie zamknąć.