Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem
Cumberland, czyli sos żurawinowy z chrzanem to obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym i imprezowym stole. Zawsze pojawia się w towarzystwie w sosu tatarskiego. Jest idealnym dodatkiem do pasztetów, pieczonych mięs serwowanych na zimno czy też domowych wędlin. Będzie też pasował do duszonych mięs podawanych na gorąco. A ja bardzo go także lubię z żółtym serem 😁.
Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem |
Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 250 g żurawiny
- sok z pomarańczy
- 5 łyżek cukru
- sól
- 1-2 łyżki startego chrzanu
Wykonanie:
Do garnuszka dodajemy 250 g świeżej żurawiny, 5 łyżek cukru i sok z 1/2 cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększamy jego moc. Gotujemy przez 20 minut, aż płyn odparuje, a owoce nieco się rozpadną. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy owoce będą całkowicie zimne dodajemy chrzan i szczyptę soli. Ilość chrzanu jest zależna od jego mocy, bo czasami trafia się szatan.
Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz