Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem

czerwony-sos-w-bialej-misce

Cumberland, czyli sos żurawinowy z chrzanem to obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym i imprezowym stole.  Zawsze pojawia się w towarzystwie w sosu tatarskiego. Jest idealnym dodatkiem do pasztetów, pieczonych mięs serwowanych na zimno czy też domowych wędlin. Będzie też pasował do duszonych mięs podawanych na gorąco. A ja bardzo go także lubię z żółtym serem 😁.


Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem


Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 250 g żurawiny
  • sok z pomarańczy
  • 5 łyżek cukru 
  • sól
  • 1-2 łyżki startego chrzanu

Wykonanie:

Do garnuszka dodajemy 250 g świeżej żurawiny, 5 łyżek cukru i sok z 1/2 cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększamy jego moc. Gotujemy przez 20 minut, aż płyn odparuje, a owoce nieco się rozpadną. Odstawiamy do przestudzenia. 
Gdy owoce będą całkowicie zimne dodajemy chrzan i szczyptę soli. Ilość chrzanu jest zależna od jego mocy, bo czasami trafia się szatan.
Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.






Komentarze