Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami
Pyszna i zdrowa ryba, to doskonały pomysł na smakowity obiad. Tym razem podrzucam Wam przepis, który nikomu nie sprawi trudności, a efekt końcowy będzie bardzo smakowity. Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami, to danie które po prostu robi się samo. W przeciągu dosłownie 40 minut mamy na stole apetyczny i smakowity obiad czy też kolację.
A przy okazji zachęcam Was do kupowania ryb i owoców morza z niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku zrównoważonych połowów, czyli takich które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiając więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim.
A przy okazji zachęcam Was do kupowania ryb i owoców morza z niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku zrównoważonych połowów, czyli takich które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiając więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smakowe ryby:
- Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym
- Dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną
- Grillowana dorada
- Labraks pieczony w folii
Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 500 g fileta z łososia ze skórą
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki
- szczypta płatków chili
- 5 łyżek oliwy z oliwek EV
- sól
- pieprz
- 5-6 zblanszowanych różyczek brokuła
- 4 garści szpinaku baby
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- sok z cytryny
Wykonanie
W moździerzu ucieramy czosnek, natkę, sól, pieprz, chili i 1 łyżkę oliwy. Gdy czosnek z natką będą roztarte dolewamy pozostałą oliwę. Ok. 2 łyżkami marynaty smarujemy rybę, resztę pozostawiamy do skropienia warzyw.
Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie dokładamy do naczynia porwany na mniejsze części szpinak, brokuły i pomidorki. Warzywa skrapiamy pozostał marynatą. Pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz