Sernik królewski - idealny i prosty
Uwielbiam serniki? Czy Ty też podzielasz moją pasję do tych pysznych ciast? Mam nadzieje, że tak, a jeśli jeszcze nie, to po tym wspaniałym serniku na pewno dołączysz do grona jego wielbicieli.
Sernik królewski ma bardzo delikatną konsystencję, jest bardzo prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Moja wersja jest nieco odchudzona, bo i do ciasta i do masy dodałam nieco mniej cukru niż w tradycyjnych przepisach, w cieście jest troszkę mniej masła, a do masy serowej dałam zamiast masła śmietankę.
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na serniki:
- Łatwy sernik piernikowy
- Najprostszy sernik kawowy
- Cytrynowy sernik z truskawkami
- Sernik z żurawiną
- Sernik pomarańczowy
- Sernik dyniowy z karmelem
- Sernik czarno-biały
- Sernik dyniowy
Sernik królewski
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm
Składniki
Ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 170 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 180 g cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce zagniatamy wszystkie składnik na ciasto. Formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Jedną część chowamy do zamrażarki, a drugą częścią ciasta wyklejamy spód formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 10 minut.
W misce miksujemy 1/4 kg sera, cukier i budyń. Następnie dodajemy pozostały ser, po jednym jajku, a na koniec śmietankę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na dnie piekarnika warto ustawić naczynie z wodą.
Po tym czasie studzimy sernik przez 15-20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Komentarze
Prześlij komentarz