Chili con carne
Chili con carne |
Chili con carne to w sumie najpopularniejsze u nas jednogarnkowe danie pochodzące z Ameryki Łacińskiej. Jadamy go z przyjemnością na obiad czy kolację w chłodne jesienne i zimowe dni, bo fajnie rozgrzewa i mocno syci. Rewelacyjnie też sprawdza się na różnego rodzaju imprezach, bo oprócz tego, że jest pyszne to daje nam siłę do kolejnych godzin biesiadowania, czy szaleństw na parkiecie. A oprócz tego jest bardzo proste w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet niezbyt wprawiony domorosły kucharz. Panie domu natomiast bardzo je lubią, za to że można je przygotować już dzień wcześniej, a na domówce tylko odgrzać i podawać gościom. Powiem Wam, że u mnie żaden Sylwester nie obędzie się bez tego dania.
Chili con carne
Czas przygotowania: 60 minut
- 500 g mielonej lub drobno posiekanej wołowiny
- 1puszka czerwonej fasoli 400 g
- 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g
- 1 puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne
- oliwa do smażenia
- szczypta cukru
- sól
- opcjonalnie starty ser cheddar
- gęsta śmietana
- listki świeżej kolendry
Komentarze
Prześlij komentarz