Jogurtowiec z galaretkami

plasterek jogurtowca z na talerzu z widelcem
Jogurtowiec z galaretkami



Śmietanowiec był moim ulubionym deserem z dzieciństwa. Galaretkę zawsze można było dostać w peerelowskim sklepie, śmietanę też, więc jego przygotowania nie stwarzało specjalnego problem i dlatego często pojawiał się on w moim rodzinnym domu. Dziś przygotowałam jego nieco odchudzoną wersję, czyli zamiast śmietany użyłam naturalnego jogurtu. W środku mamy galaretkę cytrynową, pomarańczową i agrestową, ale oczywiście możecie wybrać te smaki, które Wy lubicie najbardziej. Jogurtowiec z galaretkami, to idealny deser zarówno dla małych, jak i dużych wielbicieli słodkości.
 
Na blogu znajdziesz także przepis na  inny pyszny deser z galaretek, czyli na śmietanowiec zrobiony z dwóch warstw → śmietanowiec z owocami i galaretką
 
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mój profili na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.


deser z kolorowymi galaretkami na drewnianej desce

 

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie też inne smakowite pomysły na desery na zimno:     

Jogurtowiec z galaretkami

Proporcje na foremkę o wymiarach 12 x 30 cm
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 1000 g naturalnego jogurtu
  • 5 łyżeczek żelatyny*
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa


* każda marka ma żelatynę o innej mocy, dlatego zawsze warto przygotowywać ją zgodnie z przepisem producenta.

 

 Wykonanie

  • Każdą z galaretek rozpuszczamy w 350 ml wrzątku w płaskich naczyniach z podwyższonymi rantami. Galaretka powinna mieć ok 1-1,5 cm wysokości. 
  • Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie tniemy galaretkę w 1-1,5 cm kostkę.
  • Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.
  • Jogurt mieszamy z cukrem pudrem, a następnie wlewamy cienkim strumieniem letnią żelatynę i dokładnie mieszamy. 
  • Do jogurtu dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy. 
  • Przekładamy do formy i wkładamy na całą noc do lodówki.



kawałek deseru z galaretek na białym talerzyku

Komentarze

Prześlij komentarz