Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami
Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami to wspaniała i bardzo smaczna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi i słodkimi ciastami. W cieście znajdziecie między innymi sezam, orzechy, wiórki kokosowe, otręby i razową orkiszową mąkę, czyli składniki mało przetworzone i bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Orkiszowe ciasto jest poza tym bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Krótko mówiąc zapraszam po przepis na zdrowe słodkości 💗.
Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami
Proporcje na formę 20 x 20 cm
Czas przygotowania: 40 minut
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jaja
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka otrębów pszennych lub orkiszowych
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 5 łyżek gęstego naturalnego jogurtu
- 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki sezamu
Wykonanie:
Wszystkie
składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do
180 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu powinno być delikatnie brązowe.
Ciasto razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz