Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem
Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem |
Potrawka z indyka z marchewka i groszkiem, to smak mojego dzieciństwa, choć wtedy robiło się ją raczej z kurczakiem, a zamiast mrożonego groszku czasami dodawało się tego z puszki. Dziś takiego konserwowego groszku bym do niej nie dodała, bo jakoś nie za bardzo mi pasuje, zdecydowanie wolę ten mrożony. Ma piękny kolor i zupełnie inny smak.
Do potrawki idealnie pasuje ryż lub któraś z kasz, ale z ziemniaczanym puree też będzie pysznie. No i obowiązkowo kiszony ogóreczek i pyszny obiad gotowy!
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania z drobiem w roli głównej:
- Roladki z indyka w sosie grzybowym
- Buddha-bowl: ryż, kurczak, awokado
- Kaczka pieczona z jabłkami
- Obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem
- Pierś z kaczki w winie i żurawinie
- Smażony bukiet z warzyw z kurczakiem
- Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim
- Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jabłkami
- Udźce z kurczaka w dymnym sosie
- Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim
Potrawka z indyka z marchewka i groszkiem
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 1 pierś z indyka (około 800 g)
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy w rondlu na rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumieni. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy razem przez 5 minut. Zalewamy wodą (około pół litra), dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i dusimy przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek.
Mąkę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i śmietaną, tak, aby nie było grudek. Hartujemy 3 łyżkami sosu z potrawki, a następnie wlewamy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie bulgotać. Potrawkę przyprawiamy, a przed podaniem posypujemy siekaną natką.
Komentarze
Prześlij komentarz