Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku
Nie od dziś wiadomo, że chleb na zakwasie, to najsmaczniejszy i najzdrowszy chleb. A gdy jeszcze upieczemy go sami w domu, to radość i przyjemność jest jeszcze większa.
Dziś chciałam Wam pokazać, że upieczenie takiego chleba wcale nie jest trudne. Tym razem jest to chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku, najlepiej żeliwnym. Natomiast jeśli takowego nie posiadacie, to wykorzystajcie po prostu naczynie żaroodporne.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie:- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem
- Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami
- Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
- Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami
- Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
- Najprostszy chleb żytni na zakwasie
- Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku |
Chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku
Czas przygotowania: 12 godzin
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej 720
- 500 g mąki żytniej 1020
- 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego
- ok. 850-1000 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki nasion siemienia lnianego
Wykonanie:
Do
dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Zakwas
mieszamy z 850 ml letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo
każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy
mikserem przy użyciu haka przez 5 minut. Ciasto powinno być luźne, więc
jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna
i mieszamy, aż się połączą z ciastem.
Żeliwny
garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i wygładzamy je
mokrymi rękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe
miejsce na około 10 godzin do wyrośnięcia. Czas rośnięcia zależy od mocy Waszego zakwasu.
Chleb możemy też upiec w 2 foremkach keksówkach.
Po
tym czasie zdejmujmy folię i pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu wierzch smarujemy wodą i
wyjmujemy z garnka, studzimy na kratce. Najlepszy do spożycia będzie po
kilku godzinach.
Komentarze
Prześlij komentarz