Babka tricolor z kakao i makiem
Dziś mam dla Was słodką inspirację na wielkanocny stół, czyli ucieraną babę. Nie jest to takie klasyczne ciasto, tylko babka tricolor z kakao i makiem. Jest bardzo łatwa do zrobienia, ważne tylko, żeby dokładnie utrzeć cukier. Masę dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao, a do drugiej masę makową. Ciasto pięknie się prezentuje na stole i wprowadzi nam nieco urozmaicenia do naszego świątecznego menu.
Babka tricolor z kakao i makiem |
Babka tricolor z kakao i makiem
Czas przygotowania: 80 minutProporcja na formę z kominem o średnicy 23 cm
Składniki:
- 180 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- 5 dużych jajek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 400 g masy makowej
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Potem kolejno dodajemy olej, esencję, sok z cytryny i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z ciastem. Wymieszaną masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej dodajemy masę makową i również mieszamy.
Formę dokładnie natłuszczamy i oprószamy mąką. Na dno wykładamy jasną masę, potem kakaową, a na koniec makową.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz