Drożdżowa babka z bakaliami
Święta wielkanocne bez drożdżowej baby, to nie święta! Tak mawiała moja babcia i uważam, że zdecydowanie miała rację. Dlatego u nas tradycyjnie na wielkanocnym stole, oprócz sernika i mazurka, zawsze pojawia się taka pyszna baba. W tym roku jest ona pełna rodzynek i skórki pomarańczowej.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha:
- Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami
- Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach
- Cytrynowa babka z kolorową posypką
- Zielona babka piaskowa z lukrem
- Owsiane ciasto z jabłkami i kremem
- Cytrynowe mini babeczki wielkanocne
- Pascha wielkanocna
- Prosta pomarańczowa babka
- Mazurek kajmakowy
- Babka cytrynowa z polewą czekoladową
- Babka majonezowa
Drożdżowa babka z bakaliami |
Drożdżowa babka z bakaliami
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- 2-3 figi pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Tłuszcz rozpuszczamy i dodajemy olej. Żółtka i jajo ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do
miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli, utarte żółtka, bakalie i rozczyn.
Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie
składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie.
Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.
Odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy,
Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Podajemy posypana cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz