Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście)
Dziś zapraszam Was na kolejną kolorową wielkanocną inspirację. Tym razem są to fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście.
Poprzednio pokazywałam Wam jajka na żółto → jajka marynowane w curry i jajka na różowo → marynowane jajka. Teraz przyszła kolej na kolor fioletowy. Pięknie wyglądają na świątecznym stole. Można je jeść z odrobiną majonezu, sosem tatarskim lub chrzanowym.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka:
- Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym
- Jajka faszerowane pastą szpinakową
- Marmurkowe chińskie jajka
- Faszerowane jajka z musztardą
- Jajka faszerowane pastą z makreli
- Faszerowane jajka z pieczarkami
- Różowe jajka faszerowane
- Jajka faszerowane z łososiem
- Jajka faszerowane z szynką
- Jajka z anchois i kaparkami
- Marynowane jajka
Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście) |
Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście)
Czas przegotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ok. 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 750 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 goździki
- 3 łyżki octu spirytusowego
Wykonanie:
Wodę, kapustę, goździki oraz cukier umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ocet, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka obieramy ze skorupek i wkładamy do garnuszka z kapustą. Przykrywamy. Marynujemy minimum przez 12 godzin.
No , nie normalnie czad
OdpowiedzUsuńDzięki! Też mi się podobają :)
Usuń