Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście)


Dziś zapraszam Was na kolejną kolorową wielkanocną inspirację. Tym razem są to fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście.
Poprzednio pokazywałam Wam jajka na żółto → jajka marynowane w curry i jajka na różowo → marynowane jajka. Teraz przyszła kolej na kolor fioletowy. Pięknie wyglądają na świątecznym stole. Można je jeść z odrobiną majonezu, sosem tatarskim lub chrzanowym.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka:


Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście)


Fioletowe jajka (marynowane w czerwonej kapuście)

Czas przegotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty 
  • 750 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 goździki
  • 3 łyżki octu spirytusowego



Wykonanie:

Wodę, kapustę, goździki oraz cukier umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy  z ognia i dodajemy ocet, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. 
Jajka obieramy ze skorupek i wkładamy do garnuszka z kapustą. Przykrywamy. Marynujemy minimum przez 12 godzin.




Komentarze

Prześlij komentarz