Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Moi Mili dziś prawdziwe Włochy na talerzu! Teraz nie możemy niestety nigdzie podróżować, przenieśmy się więc do pięknej słonecznej Italii póki co tylko na talerzu. Dziś przychodzę do Was z klasykiem włoskiej kuchni, czy z focaccią. To rodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie.
Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut.
Oczywiście focaccia najlepiej smakuje na ciepło!
Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut.
Oczywiście focaccia najlepiej smakuje na ciepło!
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy:
- Focaccia ze szparagami
- Schacciatta, czyli focaccia z winogronami
- Bazyliowa focaccia
- Focaccia z suszonymi pomidorami
- Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem
- Focaccia z oliwkami
- Stecca, czyli włoskie chlebki
- Stecca, chlebki z pomidorami i cukinią
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm
Czas przygotowania: 9 godzin
Składniki
Ciasto:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ok. 320 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści czarnych oliwek bez pestek
- świeży rozmaryn
- gruba sól morska
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Drożdże
rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy
przesianą mąkę, sól, wlewamy rozczyn i oliwę. Robotem
wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i
odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
Następnego
dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy. Focaccię
rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut.
Po tym czasie wciskamy w nią przekrojone na pół oliwki, posypujemy grubą solą morską i rozmarynem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu, przez około 25-30 minut, aż się ładnie zarumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz