Jajka marynowane w curry
Zaczynam pomału podsyłać Wam różne smakowite wielkanocne inspiracje. Pewnie w tym roku nie będzie takiego szaleństwa, jak zawsze, ale przecież musi być pysznie i kolorowo, nawet jeśli święta spędzimy w okrojonym gronie.
Dziś zapraszam po przepis na jajka marynowane w curry. Jajka są delikatnie pikantne, możemy je później nafaszerować lub jeść polane majonezem i posypane na przykład rzeżuchą.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka:
- Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym
- Jajka faszerowane pastą szpinakową
- Marmurkowe chińskie jajka
- Faszerowane jajka z musztardą
- Jajka faszerowane pastą z makreli
- Faszerowane jajka z pieczarkami
- Różowe jajka faszerowane
- Jajka faszerowane z łososiem
- Jajka faszerowane z szynką
- Jajka z anchois i kaparkami
- Marynowane jajka
- Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami
- Jajka faszerowane z tuńczykiem
- Jajka faszerowane z ciecierzycą
- Jajka faszerowane pastą krabową
- Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami
- Jajka faszerowane pastą łososiową
Jajka marynowane w curry |
Jajka marynowane w curry
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowaniaSkładniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
Marynata:
- 500 ml wody
- 100 ml octu 10%
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Jajka obieramy ze skorupek.
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, oprócz octu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy ocet i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka wkładamy do słoika i zalewamy zimną marynatą. Słoik wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Po wyjęciu z marynaty, jajka delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz