Jajka w majonezie z rzeżuchą

polowki-jajek-na-talerzu-z-zielonymi-listkami


Dziś na blogu kolejna kulinarna wielkanocna inspiracja.  Jajka w majonezie z rzeżuchą, to najprostszy sposób na podanie jajek na wielkanocny stół. Potrzebujemy, oczywiście oprócz jajek, trochę majonezu i rzeżuchę. Ja dla koloru na talerzu położyłam jeszcze parę plasterków rzodkiewki. Pamiętajcie, aby posiać rzeżuchę odpowiednio wcześniej przed świętami. Będzie potrzebowała około 5-6 dni, aby ładnie wyrosnąć.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka:

Jajka w majonezie z rzeżuchą

Jajka w majonezie z rzeżuchą

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki majonezu
  • rzeżucha
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Jajka kroimy na pół. Z 4 połówek wyjmujemy żółtka, rozcieramy je z odrobiną majonezu, solą i pieprzem. Po wymieszaniu dodajemy 1 łyżkę posiekanej rzeżuchy. Farsz układamy w białkach.
Pozostałe cztery połówki smarujemy majonezem po zewnętrznej stronie i obtaczamy w rzeżusze. 
Wszystkie jajka układamy na talerzu, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.






Komentarze