Pavlova, beza z owocami
Beza, bezunia... Chyba nikomu nie trzeba przestawiać tego pysznego deseru. Należy on oczywiście także do moich ulubionych słodkości. I mimo, że część osób boi się piec bezę w domu, to powiem Wam, że wbrew pozorom jest to bardzo proste. Potrzebujemy tylko nieco czasu i cierpliwości, albowiem beza nie lubi pośpiechu. Jeśli spełnimy te dwa kryteria, zapewniam Was, że wyjdzie Wam beza jak malowana!
Także dziś przed Wami piękna pavlova, beza z owocami i kremem na bazie mascarpone i kremówki. Ja ozdobiłam ją mango i porzeczkami, które miałam jeszcze zamrożone z poprzedniego sezonu. Użyjcie swoich ulubionych owoców, ale pamiętajcie, aby one były raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie jest baaardzo słodka.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy z bezą:
Pavlova, beza z owocami
Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszeniaSkładniki
Beza:
- 6 białek (ok. 210 g)
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 200 g czarnej porzeczki (u mnie mrożona)
- 1 szklanka mango pokrojonego w kostkę
- czerwona i czarna porzeczka
Wykonanie:
Białka wraz z solą umieszczamy w dużej suchej misce. Zaczynamy je ubijać na niewielkiej prędkości i ubijamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie zaczynamy dodawać cukier. Cukier dodajemy po jednej łyżce i ubijamy już na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści - potrwa to około minuty, dodajemy kolejną łyżkę. To bardzo istotny element przy robieniu bezy.
Gdy dodamy już cały cukier dodajemy sok z cytryny i mąkę. Miksujemy. Beza powinna być lśniąca.
W międzyczasie na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 23 cm.
Wykładamy bezę i przy pomocy szpatułki formujemy koło, a w środku robimy zagłębienie na krem. Na koniec zewnętrzną stroną dużej łyżki robimy charakterystyczne ranty bezy, wyciągając masę do góry.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Wkładamy bezę i od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezę na termoobiegu przez 120 minut. Pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasami trzeba dostosować temperaturę indywidua nie. Jeśli zobaczycie, że beza robi się beżowa, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć.
Po tym czasie bezę zostawiamy w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia. Ja zostawiam ją na całą noc.
Robimy mus: rozmrożoną porzeczkę miksujemy i przecieramy przez sito.
Krem robimy i nakładamy tuż przed podaniem bezy, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści.
W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy.
Na bezę wykładamy krem, układamy owoce. Mus z porzeczki możemy wylać bezpośrednio na całą bezę lub na pokrojone kawałki już na talerzykach.
Komentarze
Prześlij komentarz