Pieczone nuggetsy z indyka

kawalki-miesa-w-panierce


Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na pyszne pieczone nuggetsy z indyka. Ten super pomysł na mięso wypatrzyłam u Justynki Tysia gotuje, z tym, że Tysia robiła je  z kurczaka. 
Powiem Wam, że przepis jest dziecinnie prosty, a kawałki mięsa obtoczone w kukurydzianej panierce i upieczone w piekarniku są soczyste i chrupiące. A poza tym nie są tak tłuste, jak te smażone  w głębokim tłuszczu. Powiem Wam, że rewelacja! Koniecznie zróbcie, Wasze dzieci je pokochają! Zresztą nie tylko dzieci 😀.


Pieczone nuggetsy

Pieczone nuggetsy z indyka

Czas przygotowania:  50 minut + czas marynowania
Składniki:
  • ok. 700 g piersi z indyka
  • 500 g gęstego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych


Wykonanie:

W misce mieszamy jogurt, jajka, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Piersi z indyka kroimy na paski  mniej więcej o wymiarach 2 x 5 cm. Wkładamy je do marynaty, mieszamy. Przykrywamy naczynie i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. U mnie stały prawie 12 godzin.

Płatki kukurydziane wkładamy do plastikowej torebki i zgniatamy, wysypujemy na talerz. Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i dokładnie obtaczamy w pokruszonych płatkach. Układamy w niewielkich odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni  (góra-dół) i pieczemy mięso przez około 30 minut, aż uzyskają złoty kolor. Po upływie 15 minut kawałki mięsa obracamy i przekładamy na drugą stronę.





Komentarze

  1. Przepis wygląda super, chętnie spróbuję. Mam tylko pytanie - co z tymi jajkami? Są w produktach a nie ma w wykonaniu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność ;). Już poprawione!

      Usuń

Prześlij komentarz