Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Domowe pieczywo ostatnio rządzi! Z jeden strony bardzo się cieszę, bo nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie upieczony chleb. Z drugiej strony niestety sytuacja jaką mamy zmusiła nas do tego, żeby pozostać w domu i stąd wiele osób wraca do dawnych tradycji.
Dziś zapraszam po przepis na najzwyklejszy pszenno-żytni chleb na zakwasie, bez żadnych dodatków, ani ziaren. Jest rewelacyjny, bosko smakuje nawet tylko z odrobiną masła.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie:- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem
- Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami
- Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
- Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami
- Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
- Najprostszy chleb żytni na zakwasie
- Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie
Pszenno-żytni chleb na zakwasie |
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Proporcje na 2 keksówki
Czas przygotowania: 80 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 250 g mąki żytniej 720
- 250 g mąki pszennej 750
- 300 g zakwasu
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 350-400 ml wody
- otręby
Wykonanie:
Do
sporej miski wsypujemy suche składniki. Do słoika z zakwasem wlewamy
nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do
pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie
za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki
smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki
ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce
maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin.
Gdy
chleb wyrośnie delikatnie go nacinamy i
posypujemy otrębami. Wstawiamy je do zimnego piekarnika, ustawiamy
temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez 60 minut, po czym zostawiamy
na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie chleb wyjmujmy z
foremki i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz