Różowe jajka z ziołowym serkiem
Różowe jajka z ziołowym serkiem |
Wielkanoc coraz bliżej, więc i na blogu pojawiają się ostatnio różne przepisy na świąteczne dania z jajkami. W moim domu pojawiają się one w wersji faszerowanej, a także w wersji kolorowej, czyli są barwione różnymi naturalnymi barwnikami.
Poprzednio pokazywałam Wam:
- jajka na żółto → jajka marynowane w curry i
- jajka na różowo → marynowane jajka.
- jajka na fioletowo → fioletowe jajka marynowane w czerwonej kapuście
Dzisiaj natomiast mam dla Was różowe jajka z ziołowym serkiem. To pomysł na jajka barwione w czerwonych burakach, które dzięki temu uzyskają delikatny różowawy kolor. Jajka podałam z dodatkiem ziołowego serka z koperkiem.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka:
- Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym
- Jajka faszerowane pastą szpinakową
- Marmurkowe chińskie jajka
- Faszerowane jajka z musztardą
- Jajka faszerowane pastą z makreli
- Faszerowane jajka z pieczarkami
- Różowe jajka faszerowane
- Jajka faszerowane z łososiem
- Jajka faszerowane z szynką
- Jajka z anchois i kaparkami
Różowe jajka z ziołowym serkiem |
Różowe jajka z ziołowym serkiem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowaniaSkładniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka
Marynata:
- 2 średnie buraki
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu spirytusowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Ziołowy serek:
- 4 łyżki serka kanapkowego
- 1/2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Buraki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Gotujemy przez 10 minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Obrane jajka wkładamy do marynaty na 2 godziny.
- W międzyczasie mieszamy składniki na serek ziołowy.
- Jajka wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Kroimy na pół, każdą z połówek smarujemy serkiem i ozdabiamy koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz