Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą


zolte-warzywa-z-ryzem-w-misce


Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą, to jedna z moich ulubionych sałatek. Zawsze gdy ją przygotowuję wracam wspomnieniami do pięknych studenckich czasów, kiedy to właśnie ona królowała na naszych stołach podczas przeróżnych imprez.
Wtedy do jej przygotowania używałam ananasa z puszki, bo o takim świeżym można było tylko pomarzyć, albo kupić za miliony monet na bazarze na Polnej 😀. Dziś zdecydowane wolę wykorzystać świeżego, bo nie jest tak słodki, jak ten w syropie i zdecydowanie ma lepszy smak.


Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pomysły na pyszne sałatki:



Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1,5 szklani ryżu ugotowanego na sypko
  • 1 puszka kukurydzy
  • 250 g żółtego sera, u mnie gouda
  • 3 plasterki świeżego ananasa lub z puszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz 
  • koperek do posypania


Wykonanie:

Kukurydzę odcedzamy, ser i ananasa kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.





Komentarze