Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą
Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą, to jedna z moich ulubionych sałatek. Zawsze gdy ją przygotowuję wracam wspomnieniami do pięknych studenckich czasów, kiedy to właśnie ona królowała na naszych stołach podczas przeróżnych imprez.
Wtedy do jej przygotowania używałam ananasa z puszki, bo o takim świeżym można było tylko pomarzyć, albo kupić za miliony monet na bazarze na Polnej 😀. Dziś zdecydowane wolę wykorzystać świeżego, bo nie jest tak słodki, jak ten w syropie i zdecydowanie ma lepszy smak.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na pyszne sałatki:
- Sałatka meksykańska z ananasem
- Sałatka szwajcarska
- Sałatka z pęczakiem i fetą
- Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem
- Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Sałatka z dynią i figami
- Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem
- Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem
- Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy
- Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami
- Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem
- Sałatka z krewetkami i różowym sosem
- Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem
Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:
- 1,5 szklani ryżu ugotowanego na sypko
- 1 puszka kukurydzy
- 250 g żółtego sera, u mnie gouda
- 3 plasterki świeżego ananasa lub z puszki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- koperek do posypania
Wykonanie:
Kukurydzę odcedzamy, ser i ananasa kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz