Ciasto leśny mech
Do upieczenia tego ciasta zbierałam się od bardzo dawna, ale ciągle było mi z nim nie po drodze 😀. W sumie to nawet nie wiem dlaczego, bo pięknie wygląda i kusi. Ale w końcu się udało i jest, sławetne ciasto leśny mech, przygotowane na bazie szpinaku. Jest zaskoczenie, prawda?
Ciacho jest obłędne, nieco ciężkie, ale nie czuć w nim szpinaku. No i pięknie się prezentuje 💚.
Na blogu zajdziecie także inne przepisy na słodko ze szpinakiem:
Kulinarne inspiracje
Na blogu zajdziecie także inne przepisy na słodko ze szpinakiem:
- zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym
- zielona babka piaskowa z lukrem
- szpinakowe naleśniki
Ciasto leśny mech
Proporcje na formę o średnicy 23 cmCzas przygotowania:
Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 oleju
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- ulubione owoce do dekoracji
Wykonanie:
Szpinak wrzucamy na durszlak i pozostawiamy do rozmrożenia. A następnie bardzo dokładnie go odciskamy i blendujemy.
Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując na małych obrotach, a potem dodajemy zblendowany szpinak i skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy szpinakowej i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Ciast przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy piekarnika, a po 10 minutach z foremki i studzimy na kratce. Gdy ciasto będzie zimne odcinamy wierzchnią część, która urosła z górka. Kruszymy ją, a potem posypiemy wierzch gotowego ciasta. Pozostałe ciasto dzielimy na 2 równe części.
W międzyczasie szykujemy krem. Zimną śmietankę i mascarpone wkładamy do miski i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy.
Z kremu odkładamy 3-4 łyżki. Pierwszy blat smarujemy kremem, układamy na nim drugi, który smarujemy odłożonym kremem. Posypujemy pokruszonym ciastem i ozdabiamy owocami
Komentarze
Prześlij komentarz