Domowe bajgle

okragle-buleczki-z--dziurka
Domowe bajgle

Domowe bajgle

Domowe bajgle - jak dla mnie nie ma lepszego pieczywa do przygotowania pysznej kanapki we własnej kuchni. Piekłam je już kilka razy, ale teraz trafiłam na rewelacyjny przepis Moniki z bloga Pysznie czy przepysznie i powiem Wam, że jest zdecydowanie najlepszy. Bułeczki są delikatne, puszyste, a z ciastem się doskonale pracuje.  A jak bosko pachną po upieczeniu!

Dodatkowo kupiłam też specjalne foremki do robienia bajgli i przy ich pomocy zrobienie tych bułeczek to łatwizna. Parzymy je i później pieczemy właśnie w tych foremkach, więc wychodzą pięknie i okrąglutkie.


Przepisy na domowe wypieki

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne domowe drożdżowe pieczywo. Jeśli chcesz przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij  w link poniżej:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


Domowe bajgle

Składniki na 6 sztuk

Czas przygotowania: 150 minut

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej 

Dodatkowo:
  • 1żółtko
  • sezam

Wykonanie

W garnuszku podgrzewamy (nie gotujemy) mleko, rozpuszczamy w nim masło i cukier. Odstawiamy do przestygnięcia, a gdy płyn będzie letni rozpuszczamy w nim drożdże. 

Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy mleko z drożdżami i wyrabiamy ciasto, najlepiej przy pomocy robota, przez 15 minut. Ciasto powinno odklejać się od miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W garnku zagotowujemy wodę.
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy je na 6 równych części. Formujemy kulki i w każdej robimy dziurkę. Kulki delikatnie spłaszczamy i pojedynczo nakładamy na foremki. Każdą foremkę zanurzamy we wrzątku na 30 sekund. Układamy je następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, malujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Bajgle pieczemy w w foremkach przez około 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu bajgle odstawiamy do lekkiego wystudzenia i zdejmujemy z foremek.




Komentarze