Puszyste leniwe pierogi
Sezon na kluchy jest zawsze, prawda? A szczególnie na takie puszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką.
U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki z masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też na wytrawnie. Tak czy siak, w obydwu wersjach będą pyszne.
Inne przepisy na leniwe pierogi
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię również na mój profil na Instagramie. Kliknij zaobserwuj → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Puszyste leniwe pierogi |
Puszyste leniwe pierogi
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 500 g sera białego twarogowego tłustego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 łyżki masła
- mąka do podsypywania
Wykonanie
- W dużym garnku zagotowujemy wodę.
- Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy żółtka i sól i przez chwilę ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ja robię to takim metalowym tłuczkiem do ugniatania ziemniaków. Ciasto będzie delikatne i klejące.
- Wykładamy na omączony blat, posypujemy mąką, odkrawamy z niego po kawałku i delikatnie formujemy wałek o średnicy ok.2 cm.
- Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać, że w trakcie gotowania kluski nam urosną.
- Kluski wkładamy porcjami na gotująca się wodę.
- Gotujemy 2 minuty od momentu kiedy wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na szeroki talerz.
- Na suchej patelni prażymy tartą bułkę, gdy będzie złocista dodajemy do niej masło. Masło rozpuszczamy, utworzy się nam taka lekka pianka.
- Kluski polewamy masłem z tartą bułką.
Komentarze
Prześlij komentarz