Puszyste leniwe pierogi

biale-kluski-z-brazowa-posypka

Sezon na kluchy jest zawsze, prawda? A szczególnie na takie puszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką.

U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki z masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też na wytrawnie. Tak czy siak, w obydwu wersjach będą pyszne. 

 

Inne przepisy na leniwe pierogi

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na te pyszne kluski:


Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię również na mój profil na Instagramie. Kliknij zaobserwuj → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 


Puszyste leniwe pierogi

 

Puszyste leniwe pierogi

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:  

  • 500 g sera białego twarogowego tłustego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • mąka do podsypywania
 

Wykonanie

  • W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  • Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy żółtka i sól i przez chwilę ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę. 
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ja robię to takim metalowym tłuczkiem do ugniatania ziemniaków. Ciasto będzie delikatne i klejące.  
  • Wykładamy na omączony blat, posypujemy mąką, odkrawamy z niego po kawałku i delikatnie formujemy wałek o średnicy ok.2 cm. 
  • Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać, że w trakcie gotowania kluski nam urosną.
  • Kluski wkładamy porcjami na  gotująca się wodę. 
  • Gotujemy 2 minuty od momentu kiedy wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na szeroki talerz.
  • Na suchej patelni prażymy tartą bułkę, gdy będzie złocista dodajemy do niej masło. Masło rozpuszczamy, utworzy się nam taka lekka pianka.
  • Kluski polewamy masłem z tartą bułką.
.


Komentarze