Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej)

kolorowe-warzywa-w-czerwonym-sosie

Dziś zapraszam Was na warzywny gulasz, czyli ratatouille. To danie pochodzi z Francji i w oryginale oczywiście jest przygotowane na bazie oliwie. Dla potrzeb diety przepis nieco zmieniłam, ale też wyszło bardzo pysznie. To bardzo fajna odmiana dla tradycyjnego leczo.

Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:


Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka pomidorowej passaty
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy do smaku
  • tymianek



Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w bardzo drobną, a resztę warzyw w większą. Cebulę podpalamy w suchym garnku, gdy lekko zbrązowieje dodajemy  bakłażana i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem, aż będzie miękki. Wrzucamy pozostałe warzywa wraz z czosnkiem i dusimy przez 10 minut, dodajemy passatę i gotujemy razem przez kolejne 5 minut. Na koniec przyprawiamy i mieszamy.




Komentarze

Prześlij komentarz