Szybkie ogórki w occie z kurkumą
Na targach i na straganach pojawiły się już gruntowe ogórki. A co to oznacza? To jest chwila na która zawsze czekam z niecierpliwością! Otóż oznacza to, że możemy się brać już za przygotowywanie ogórków w różnych postaciach do szybkiego zjedzenia. Mogą to być ogórki małosolne z dużą ilością kopru lub ogórki w occie, marynowane przez kilka dni. Są idealne na grilla do karkówki lub kiełbasy.
Dziś mam dla Was przepis na szybkie ogórki w occie z kurkumą. Lubię je z dużą ilością kopru. Zawsze mam w zamrażarce koper z poprzedniego sezonu. Mrożę go gdy kosztuje grosze, a potem wyciągam i do małosolnych czy innych ogórków jest jak znalazł.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie tez inne przepisu na ogórkowe przetwory:
- ogórki małosolne kimchi
- jak zrobić ogórki małosolne
- dwudniowe ogórki korzenne w occie
- ogórki małosolne kiszone na sucho
Szybkie ogórki w occie z kurkumą |
Szybkie ogórki w occie z kurkumą
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwaniaSkładniki:
- 500 g zielonych małych ogórków
- 1/2 łyżki soli niejodowanej
Marynata:
- 100 g brązowego cukru
- 500 ml octu jabłkowego lub winnego
- szczypta kurkumy
Dodatkowo:
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 2 baldachy kopru
- 1 mała cebula
- kilka płatków chili
Wykonanie:
Ogórki wkładamy do słoika i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odlewamy sok.
Ogórki ustawiamy w słoiku. Cebule kroimy w piórka, wkładamy ja pomiędzy ogórki. Do słoika wrzucamy przyprawy i koper.
W międzyczasie w garnuszku zagotowujemy ocet z cukrem i kurkumą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz