Szybkie ogórki w occie z kurkumą

zielone-ogorki-przyprawami

Na targach i na straganach pojawiły się już gruntowe ogórki. A co to oznacza?  To jest chwila na która zawsze czekam z niecierpliwością! Otóż oznacza to, że możemy się brać już za przygotowywanie ogórków  w różnych postaciach do szybkiego zjedzenia. Mogą to być ogórki małosolne z dużą ilością kopru lub ogórki w occie, marynowane przez kilka dni. Są idealne na grilla do karkówki lub kiełbasy.
Dziś mam dla Was przepis na szybkie ogórki w occie z kurkumą. Lubię je z dużą ilością kopru. Zawsze mam w zamrażarce koper z poprzedniego sezonu. Mrożę go gdy kosztuje grosze, a potem wyciągam i do małosolnych czy innych ogórków jest jak znalazł.  

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie tez inne przepisu na ogórkowe przetwory:


Szybkie ogórki w occie z kurkumą



Szybkie ogórki w occie z kurkumą

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:
  • 500 g zielonych małych ogórków
  • 1/2 łyżki soli niejodowanej

Marynata:
  • 100 g brązowego cukru
  • 500 ml octu jabłkowego lub winnego
  • szczypta kurkumy

Dodatkowo:
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 baldachy kopru
  • 1 mała cebula
  • kilka płatków chili




Wykonanie:

Ogórki wkładamy do słoika i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odlewamy sok.
Ogórki ustawiamy  w słoiku. Cebule kroimy w piórka, wkładamy ja pomiędzy ogórki. Do słoika wrzucamy przyprawy i koper.
W międzyczasie w garnuszku zagotowujemy ocet z cukrem i kurkumą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.



Komentarze