Tarta z rabarbarem i budyniem
Gdy w majowy czas w sklepach, na straganach i na targach pojawia się rabarbar bardzo często gości on na moim stole. Głównie pojawia się on w wersji na słodko, czyli w moich wypiekach. Ale robię z niego także kompot, lemoniadę, dżem z truskawkami czy też chutney z jabłkami.
Was też serdecznie zachęcam do eksperymentowania z tym pysznym warzywem.
Tym razem u mnie pojawia się krucha tarta z rabarbarem i budyniem. Porwałam się też na ułożenie rabarbaru w formie mozaiki, ale nie udało mi się doprowadzić tego tematu do końca niestety 😁. Okazuje się, że to wcale nie jest takie proste. Wszystkie kawałki rabarbaru powinny być takie same, żeby ta cała układanka nam się udała. Mnie się to nie udało, nie starczyło mi cierpliwości, ani takich samych kawałków rabarbaru 😆. Tak czy siak, ciasto wyszło pyszne, a do mozaiki powrócę przy kolejnej okazji pieczenia tej tarty.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko:
- Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
- Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
- Kakaowe ciasto z rabarbarem
- Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
- Tartę z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem
- Kruche ciasto rabarbarowe
- Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
Tarta z rabarbarem i budyniem |
Tarta z rabarbarem i budyniem
Czas przygotowania: 120 minutProporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm
Składniki
Ciasto kruche:
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 czubate łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 waniliowy budyń
- 350 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 3-4 laski rabarbaru
- cukier do posypania rabarbaru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kwadrat nieco większy niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
W międzyczasie gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale dodajemy tylko 350 ml mleka. Gotowy budyń powinien być gęsty. Na podpieczony spód wykładamy budyń, rozprowadzamy go dokładnie przy pomocy szpatułki.
Rabarbar kroimy na równe kawałki i układamy je na budyniu. Posypujemy 2-3 łyżkami cukru.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz