Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym

bochenek-kwadratowy-z-ziarnami

Dziś na blogu pojawia się kolejny przepis na domowy chleb na zakwasie. To chleb, który bardzo lubimy w naszym domu i, który bardzo często pojawia się na naszym stole. Dlatego też na blogu znajdziecie sporo przepisów na pieczywo na zakwasie w różnych proporcjach i odmianach, a także z różnymi dodatkami. 
Dzisiejszy to chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym. Oczywiście ziarenka siemienia możemy zamienić na jakieś inne. Mogą to być na przykład pestki dyni czy też słonecznika, albo zrobić jakiś mały miks.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie:


Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym




Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym

Czas przygotowania: 80 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 2 keksówki

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej 720
  • 400 g mąki żytniej chlebowej 720
  • 4 łyżki siemienia lnianego + do posypania chlebów
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g zakwasu
  • ok. 600 ml wody

Dodatkowo:

  • olej
  • mąka do obsypania foremek



Wykonanie:
Do sporej miski wsypujemy suche składniki. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 7-10 godzin. 
Gdy chleb wyrośnie delikatnie go nacinamy i posypujemy siemieniem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza góra - dół i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.




Komentarze