Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
Dziś na blogu pojawia się kolejny przepis na domowy chleb na zakwasie. To chleb, który bardzo lubimy w naszym domu i, który bardzo często pojawia się na naszym stole. Dlatego też na blogu znajdziecie sporo przepisów na pieczywo na zakwasie w różnych proporcjach i odmianach, a także z różnymi dodatkami.
Dzisiejszy to chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym. Oczywiście ziarenka siemienia możemy zamienić na jakieś inne. Mogą to być na przykład pestki dyni czy też słonecznika, albo zrobić jakiś mały miks.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie:
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem
- Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami
- Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
- Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami
- Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
- Najprostszy chleb żytni na zakwasie
- Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym |
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
Czas przygotowania: 80 minut + czas oczekiwaniaProporcje na 2 keksówki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej 720
- 400 g mąki żytniej chlebowej 720
- 4 łyżki siemienia lnianego + do posypania chlebów
- 2 łyżeczki soli
- 400 g zakwasu
- ok. 600 ml wody
Dodatkowo:
- olej
- mąka do obsypania foremek
Wykonanie:
Do
sporej miski wsypujemy suche składniki. Do słoika z zakwasem wlewamy
nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do
pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie
za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki
smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki
ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce
maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 7-10 godzin.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 7-10 godzin.
Gdy
chleb wyrośnie delikatnie go nacinamy i
posypujemy siemieniem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza góra - dół i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z
foremki i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz