Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Sezon truskawkowy w pełni! Nie wiem tylko czy ich cena pozwoli nam rozkoszować się nim, tak jakbyśmy tego chcieli? W tym roku wyjątkowo poszybowały one w górę. Cena ceną, ale tradycji musi przecież się stać zadość 💓 , więc dziś zapraszam Was na pyszne, bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Pamiętajcie tylko, że składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie tez inne słodkości z truskawkami w roli głównej:
- Torcik truskawkowy z biszkoptami
- Tarta z waniliowym kremem i truskawkami
- Mus truskawkowy na biszkoptach
- Truskawkowy sernik na zimno
- Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
- Biszkoptowe ciasto z truskawkami
- Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką |
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 3/4 szklanka jogurtu
- 1/3 oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 300 g truskawek
Kruszonka:
- 40 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Najpierw robimy kruszonkę. Miksujemy jej składniki i wkładamy do lodówki, aby stężała.
Najpierw robimy kruszonkę. Miksujemy jej składniki i wkładamy do lodówki, aby stężała.
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek.
Jajka
ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy esencję, jogurt,
olej i delikatnie miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy
drewnianą bądź silikonowa łyżką, tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę
wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Wszystko posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy około 45 minut bez termoobiegu, aż do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz