Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą
Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą to rewelacyjny pyszny pomysł na obiad, lunch, przekąskę czy kolację. Naprawdę to danie uniwersalne. Możemy ja serwować i na ciepło na zimno. Robi się ją błyskawicznie z dosłownie kilku składników, a efekt końcowy jest bardzo apetyczny i smakowity. I takie przepisy uwielbiam 💓
Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą
Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- plastry dojrzewającej szynki
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki mleka
- świeże zioła
Wykonanie
Formę wyklejamy ciastem, nakłuwamy je widelcem.
Jajko mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na ciasto. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy na cieście, malujemy je oliwą. Brzegi ciasta malujemy mlekiem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim plasterki szynki i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno.
Jajko mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na ciasto. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy na cieście, malujemy je oliwą. Brzegi ciasta malujemy mlekiem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim plasterki szynki i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz