Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą

zielone-szparagi-i-szynka-na-ciescie

Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą to rewelacyjny pyszny pomysł na obiad, lunch, przekąskę czy kolację. Naprawdę to danie uniwersalne. Możemy ja serwować i na ciepło  na zimno. Robi się ją błyskawicznie z dosłownie kilku składników, a efekt końcowy jest bardzo apetyczny i smakowity. I takie przepisy uwielbiam 💓

Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą



Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą 

Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm

Składniki: 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  •  sól 
  • pieprz
  • szczypta chili
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • plastry dojrzewającej szynki 
  • oliwa z oliwek 
  • 2 łyżki mleka
  • świeże zioła

 


 

Wykonanie

Formę wyklejamy ciastem, nakłuwamy je widelcem. 

Jajko mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na ciasto. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy na cieście, malujemy je oliwą. Brzegi ciasta malujemy mlekiem. 

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim plasterki szynki i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno.





Komentarze