Szybki placek na maślance z rabarbarem
Szybki placek na maślance z rabarbarem to jedno z łatwiejszych ciast jakie znam. Wystarczy tylko szybko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć na tortownicę, poukładać dodatki - w tym przypadku rabarbar - i do piekarnika. Ciasto możemy także upiec z innymi owocami, ważne jest tylko, aby one nie były zbyt wilgotne, bo zrobi eis nam zakalec. Można je też ewentualnie obtoczyć mąką ziemniaczaną.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko:
- Tarta z rabarbarem i budyniem
- Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
- Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
- Kakaowe ciasto z rabarbarem
- Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
- Tartę z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem
- Kruche ciasto rabarbarowe
- Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
Szybki placek na maślance z rabarbarem |
Szybki placek na maślance z rabarbarem
Czas przygotowania: 80 minutProporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
Składniki:
(1 szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Rabarbar kroimy na równe kawałki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm, układamy na nim rabarbar, lekko wciskając go w ciasto.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 60 minut, aż do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy obręcz.
Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz