Kawowa panna cotta z owocowym sosem
Panna cotta to przepyszny deser, który swoje korzenie ma w kuchni włoskiej. To taka nasza galaretka, tylko przygotowania na bazie śmietanki kremówki. Jest bardzo prosty do przygotowania, a poza tym daje nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o jego smak. Dziś jest to kawowa panna cotta z owocowym sosem. Do sosu użyłam czerwonych porzeczek, bo te kwaskowe owoce fajnie kontrastują ze słodkim deserem.
Kulinarne inspiracje
Na bogu znajdziecie też inne przepisy na pannę cottę:
- Czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami
- Panna cotta z melisą i truskawkami
- Bazyliowa panna cotta z poziomkami
Kawowa panna cotta z owocowym sosem |
Kawowa panna cotta z owocowym sosem
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
Składniki:
- 330 ml kremówki 30%
- 120 ml mocnego espresso
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Sos porzeczkowy:
-
1/2 szklanki porzeczek (mogą być mrożone)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Do
małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy
cukier. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do
wrzenia, wyłączamy ogień.
Do śmietanki dodajemy żelatynę i mieszamy. aż się rozpuści. Wlewamy świeżo zaparzoną kawę, mieszamy i przelewamy do miseczek. Gdy masa będzie
zimna wstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
Porzeczki odrywamy z gałązek i wrzucamy do małego garnuszka. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce się lekko rozpadną. W szklance mieszamy mąkę z 2-3 łyżkami wody, wlewamy do owoców , mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zgęstnieją.
Pannę cottę wyjmujemy na talerzyk i podajemy z ciepłym lub zimnym sosem owocowym.
Komentarze
Prześlij komentarz