Pasta z bobu z sezamem


zielona pasta na ciemnym talerzu

Sezon na bób pełni, więc grzechem by było nie korzystać z tych sezonowych letnich dobroci. Tym razem przygotowałam bardzo proste smarowidło do chleba. Pasta z bobu z sezamem jest prosta do zrobienia, wystarczy wszystko dokładnie zblendować, a ponieważ bób bardzo się lubi z czosnkiem, więc nie może go tu zabraknąć. W składnikach znajdziesz również tahini, czyli pastę sezamową, którą dodaje się do humusu, według mnie to niewątpliwie składnik, który super idealnie pasuje do bobu.

Jak już pewnie wiesz, ja większość warzyw gotuję na parze, bób do pasty też tak przygotowałam i serdecznie Ci polecam tę metodę, bo bez wątpienia te zielone ziarenka zachowają w sobie więcej wartości odżywczych i smaku.




pasta naciemnym talerzu, kawałki cheba


Pasta z bobu z sezamem

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV + 1 łyżka do polania pasty
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sezam do posypania
  • sól
  • pieprz 
  • szczypta ostrej papryki

Wykonanie

  • Włóż do pojemnika blendera wszystkie składniki pasty, oprócz sezamu, a następnie dokładnie zblenduj.
  • Gotową pastę przełóż do miski, wyrównaj, polej łyżką oliwy i na koniec posyp sezamem.
 
 

pasta z papryką na jasnym tle, zielone listki


Komentarze