Pieczona karkówka (w rękawie)
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że domowa wędlina jest najlepsza. Jakie mięso najlepiej upiec? W sumie można upiec każdy rodzaj, ale ja zdecydowanie polecam takie, które nie będzie zbyt suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dobrze jest wybrać taki rodzaj mięsa, który będzie poprzerastany tłuszczem. Według mnie idealnie do tego się nadaje karkówka.
Przy okazji warto też pamiętać, żeby kupować tylko i wyłącznie polskie mięso z zaufanych źródeł. Czasami naprawdę warto wydać parę złotych więcej i mieć dobry jakości produkt, który po przyrządzeniu odwdzięczy się nam pysznym smakiem. Tanie mięso bardzo często jest nastrzykiwane przed sprzedażą, aby zwiększyć jego wagę, a po upieczeniu jest rozczarowanie, że zamiast kilograma pieczeni mamy jaki marny kawałek mięsa.
Ja zdecydowanie polecam pieczenie mięsa w specjalnym rękawie do pieczenia. Dzięki niemu nasza pieczeń będzie soczysta i wilgotna, oraz nie wysuszy się podczas pieczenia. Czas pieczenia to 60 minut na jeden kilogram mięsa. Gdy nasza karkówka będzie już upieczona, odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Wiem, wiem, wymaga to dużo samozaparcia, bo mięso obłędnie pachnie! A pieczona karkówka najlepsza jest gdy spędzi kilka godzin w lodówce. Potem można już ją pokroić na plasterki i ułożyć na kanapkach. Do tego na przykład kiszony ogórek lub chrzan i będzie pysznie!
Pieczona karkówka (w rękawie) |
Pieczona karkówka (w rękawie)
Czas przygotowania: 130 minut + czas marynowaniaSkładniki:
- 2000 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Komentarze
Prześlij komentarz